dissabte, 25 de juliol de 2009

Festa dels Farlolets

El passat divendres dia 24 de Juliol va tindre lloc la Festa del Farolet al Termet de la Mare de Déu de Gràcia del nostre poble. A les 18'00 de la vesprada ens vam aplegar a la placeta del Pastoret per fer el taller de construcció del típic farolet amb el meló d'Àlger. Vora 90 persones entre menuts i grans vam buidar les fruites i le svam rebaixar fent els dibuixos i motius tradicionals; el sol, la lluna, l'estrelleta, l'escaleta de gat, la incial del nostre nom... de més y menys ben aconseguits en vam veure i vam poder gaudir de l'experiència i el saber de la nostra gent més gran que ens va demostrar com es construeixen aquests xicotets elements de llum i foc estival. En acabar el taller, vam recollir i netejar totes les eines, safates i poals que haviem emprat i vam muntar les taules per poder sopar.
Cap a les 21'30 va començar a arribar la gent i vam sopar tots plegats com una gran família. Després del bocata, les postres; la fruita... el meló d'Àlger, com no, i les cireretes que algú va portar i que van anar rodant de taula en taula. A ls 22'30, uns minuts passats, les taules ja eren recollides i tancades a les gàbies. Ja havien començat a arrimar-se els primers farolets encessos que havien de posar la llum a la festa nocturna.
A les 22'40 tots sentadets en un gran rogle i a la porta de l'ermita, amb el cotxe de l'ermita al fons i que no sabem molt bé que feia allí, vam començar l'aprenentatge de la típica cançoneta infantil del sereno. Vam cantar-la unes quantes voltes però no sé molt bé si al final la vam aprendre... bé a l'any que ve segur que ja la sabrem tots.
Mentre li cantàvem al sereno ens van apagar els llums del paratge i tot fosc vam començar a voltar amb processó baixant al molí, pujant la costera, baixant l'escalinata i calvari amunt fins trobar de nou les llargues escales que ens havien de portar a la porta de l'ermita. Allí ens vam sentar cantant la retafila i com si per encanteri fora les llums es van engegar.
Abans de desfer la comitiva i com ja va sent tradicional en la festa del farolet; un conte popular. En aquesta ocasió la història del Rei i seus els tres fills en busca de "la flor del lliri blau". Tots ens vam alegrar d'escoltar-lo, amb silenci i respecte, aquesta rondalla que parla de l'amor, la solidaritat i el perdó crec que no ens va deixar igual a ningú.
Finalment, vam acudir a les taules que la gent del Raval haviem preparat per repartir l'orxata i els fartons... malahuradament no vam tenir-ne prou per satisfer tots els assistents a l'acte. Esperem que a l'any que ve puguen oferir-nos-en més i acabar la festa ben arrodonida.
Moltes gràcies a tots!